domingo, 4 de mayo de 2014

Sessió 4. Què és llegir? I escriure?

Per a la classe d'avui havien de llegir i resumir un d'un total de tres articles que haurem de treballar de cara a l'examen. Després de la classe teòrica ens hem dividit en tres grups corresponents als tres articles per treballar entre tots l'article que ens va tocar. Els noms dels articles són els següents: "La complexitat de l'ensenyament inicial de l'escritura", "Desfem tòpics per millorar l'esenyament de la lectura i l'escriptura" i "Ensenyar a llegir, ensenyar a comprendre". 

A mi em va tocar el segon article, en el qual, Montserrat Fons i Montserrat Correig intenten desmuntar una sèrie de tòpics que es dónen a les escoles, donant arguments de perquè són falsos i proposant alternatives. Aquests són els tres tòpics:
1. Quan els infants arriben a primer curs, ja han de saber llegir i escriure.
2. Primer cal ensenyar a descodificar i després ja vindrà la comprensió.
3. La còpia de paraules i textos ben escrits és el millor mitjà per aprendre a escriure bé.

La veritat és que m'ha semblat un article molt interessant. Penso que encara que aquests tòpics estan molt arrelats a les escoles, els docents, encara que sigui una tasca difícil, hem de fer que amb els anys acabin desapareixent. 


Per una altre banda, abans del seminari, hem reflexionat sobre què és llegir i què és escriure. Les idees principals que he après en aquesta classe magistral, les quals m'han semblat molt importants i interessants per a tenir en compte com a futurs docents, han estat les següents:
- Llegir no és només adjuntar el significat de les paraules sinó que els lectors han de tenir coneixements previs necessaris per a comprendre el text. 
- Llegir és comprendre un text, i per això s'han de posar en pràctica una sèrie d'habilitats i processos, no hi ha prou a saber descodificar. 
- A l'aula hem de crear situacions de lectura amb finalitats clares, no només per aprendre. 
- Segons els objectius hem d'activar unes estratègies de lectura o unes altres.
- Si ens limitem a la còpia, perdem un aspecte fonamental de l'escriptura: la comunicació. 
- Si llegir és comprendre no té sentit que a les aules es perdi tant de temps en aprendre a identificar lletres, síl·labes o paraules aïllades i sense sentit, ni tampoc té sentit fer un munt d'exercicis de cal·ligrafia, de còpia i de dictat.

Com a conclusió diria que penso que és molt important que els futurs mestres rebin una bona formació quant a l'ensenyament de l'escriptura i la lectura per poder acabar amb els tòpics i les "males costums" que es dónen a les escoles, de manera que els nens no trobin la lectura i l'escriptura com un procés aburrit i mecànic, sinó com una forma infinita d'aprenentatge, entreteniment i comunicació.





Sessió 3. Etapes de l'aprenentatge de la lectura

A la sessió d'avui hem treballat les fases que es dónen en el procés de l'adquisició de la descodificació (lectura), que són tres: la fase logogràfica, l'alfabètica i la logogràfica. 
Hem après que les fases de l'escriptura no són paral·leles a les de l'escriptura, ja que llegir i escriure són activitats diferents i, normalment, la lectura costa més. A més, en aquesta sessió m'he adonat de la importància que té l'entorn a l'hora d'adquirir l'hàbit de la lectura.

Quant a les fases de la lectura, igual que en les de l'escriptura, penso que és important conèixer-les i saber en quina fase es troba cadascun dels nostres alumnes, per tal d'adaptar-nos a les seves necessitats i oferir-los la nostra ajuda. 

A continuació, podeu trobar les principals característiques de cadascuna de les fases:

1. Fase logogràfica
En aquesta fase els nens no descodifiquen, però imiten l'acte de llegir dels adults i fan un reconeixement global d'algunes paraules perquè les han vist moltes vegades, identifiquen colors... Comencen a establir relacions entre el llenguatge oral i l'escrit. Amb el dit fan veure que llegeixen, reconeixen que és un text escrit que diu alguna cosa. Poden arribar a reconèixer unes 50 paraules. Comencen a fer hipòtesis sobre la llargada de les paraules, diferencien text d'il·lustració. Reconeixen productes comercials, noms de contes, el seu nom...

2. Fase alfabètica
A la fase alfabètica els nens estan aprenent a descodificar i van progressant en aquest procés. Quan llegeixen no entenen perquè han de fer un esforç molt gran per descodificar, llegeixen però encara no del tot. No comprenen res quan descodifiquen però poden fer altres activitats de comprensió (poden comprendre molt més del que descodifiquen). Desxifren i oralitzen i a mesura que van agilitant la descodificació comencen a comprendre textos molt breus, frases...

3. Fase ortogràfica 
En aquesta fase els nens comprenen  de forma global el que descodifiquen.

A més d'aprendre les característiques de cada fase, a la sessió d'avui hem vist diversos vídeos de nens llegint, els quals m'han sigut de gran utilitat per acabar d'entendre cada fase, ja que cada nen es trobava a una diferent. 

Després de la classe magistral, al seminari, hem analitzat diferents textos on hem pogut veure diferents estratègies de lectura de mestres diferents. 
Per acabar, la idea principal que he pogut extreure d'aquesta pràctica és que llegir no és només descodificar, sinó que es posen en pràctica moltes estratègies que hem d'incorporar a l'aula; els hem de fer rellegir, deduir significats, parlar sobre el text, fer deduccions abans de començar, fer-los classificar paraules, etc.