A la sessió d'avui hem vist quines són les diferents perspectives que conflueixen a l'hora d'ensenyar a escriure a l'aula, que són: l'activitat sociocultural, els aspectes emocionals, la teoria d'aprenentatge, els processos cognitius i el desenvolupament evolutiu. Ens hem centrat en l'última perspectiva, el desenvolupament cognitiu, i hem vist quines són les fases evolutives per on passen els nens abans d'aprendre a escriure segons investigacions de Ferreiro i Teberosky (1979). A continuació trobem el nom de cadascuna d'aquestes fases, ordenades cronològicament:
1. Escriptures indiferenciades
2. Escriptures diferenciades
3. Escriptures sil·làbiques
4. Escriptures sil·làbico- alfabètiques
5. Escriptures alfabètiques
1. Escriptures indiferenciades
2. Escriptures diferenciades
3. Escriptures sil·làbiques
4. Escriptures sil·làbico- alfabètiques
5. Escriptures alfabètiques
La imatge següent ens mostra nou formes diferents d'escriure la paraula papallona per nou nens diferents i l'etapa evolutiva en la qual es troben:
Després d'analitzar cada fase i veure alguns exemples i vídeos que ens han ajudat a entendre-ho millor, hem fet una pràctica on hem analitzat diferents textos de nens i hem identificat la fase evolutiva en la que es troba. Hem vist que en alguns casos era una mica dubtós, ja que tant es podia dir que es trobava molt al final d'una fase o molt al principi de l'altre, però la professora ens ha dit que no passa res dir que es troba entre dues fases, ja que això no és tant important com saber quines són les característiques de l'escrit del nen.
En conclusió, en aquesta sessió hem après quines són les fases evolutives per on passen els nens abans d'adquirir el codi de l'escriptura. L'objectiu de la sessió, doncs, no ha estat aprendre una recepta per ensenyar a llegir i a escriure sinó saber identificar en quina fase evolutiva es troba cada nen per interpretar la informació dels alumnes, poder-nos adaptar a les seves necessitats i ajudar-los de forma individualitzada.
És important tenir en compte que la fase evolutiva no va en relació a una edat determinada, per exemple, un nen de p5 pot estar a una fase més avançada que un nen de primer, però tots els nens acabaran passant per totes les fases.